• Majstrovstvá okresu Detvu vo florbale mladších žiakov

          • Streda 13. novembra 2019 sa niesla v znamení majstrovstiev okresu Detvu vo florbale mladších žiakov. Turnaj sa odohrával v športovej hale v Detve za účasti šiestich základných škôl vrátane ZŠ s MŠ Školská, Hriňová.  Na základe žrebovania boli tímy rozdelené do dvoch skupín. Našimi súpermi v A-skupine boli: ZŠ J. J. Thurzu Detve a ZŠ Kukučínova Detva. Chlapci nastúpili hneď v otváracom zápase proti ZŠ Kukučínova Detva a tento vstup do turnaja bol víťazný a pripísal nám do tabuľky tri cenné body. Následne chlapci nastúpili proti ZŠ J. J. Thurzu, kde si takisto počínali veľmi dobre a po obetavom výkone vyhrali aj tento zápas a tak sa stali víťazmi A-skupiny, čo znamenalo postup do finále turnaja.  Vo finále na nás čakal súper zo ZŠ Obrancov mieru, Detva. Aj keď chlapci podali veľmi obetavý a bojovný výkon, kedy si siahli až na dno svojich síl ale na súpera to nestačilo a tak sme obsadili konečné druhé miesto. Aj napriek prehre vo finále si žiaci zaslúžia obrovskú pochvalu a patrí im poďakovanie za bojovnosť, obetavosť a vzorné správanie v rámci FAIR-PLAY pri reprezentácii našej školy.  

          • „Mladé hlasy z Podpoľania“

          • V rámci projektu „Mladé hlasy z Podpoľania „ sme sa zúčastnili besedy. Témou
            neformálneho rozhovoru boli témy : zdravý životný štýl, vedieť povedať čo sa mi nepáči, je
            ťažké vystúpiť z radu, voľný čas a záujmy, dospievanie a záujem o niečo zmeniť.

          • Testovanie pohybových predpokladov žiakov prvého ročníka

          • V októbri 2019 sme s našimi prvákmi absolvovali testovanie pohybových predpokladov, kde sme zisťovali, aké majú predpoklady pre šport a motivovali ich, aby športovali. Prváčikovia sa snažili za čo si zaslúžia veľkú pochvalu, rovnako aj ich pani učiteľky a deviataci, ktorí nám pomáhali.


            Zoznam testov, ktoré prváci zvládli
            - telesná výška a telesná hmotnosť,
            - hĺbka predklonu,
            - sed - ľah,
            - opakovaná zostava s tyčou,
            - výdrž v zhybe nadhmatom,
            - skok do diaľky z miesta,
            - kotúľanie 3 lôpt,
            - člnkový beh 4x10 m,
            - vlajková naháňačka,
            - viacstupňový vytrvalostný člnkový beh na 20 metrov.

          • Timravina studnička - školské a okresné kolo

          • Timravina studnička je recitačná súťaž, ktorá v tomto roku prebieha už dvadsiaty tretíkrát. Organizátorom súťaže je Mesto Lučenec a našim žiakom sa aj v minulých rokoch viackrát podarilo zúčastniť celoslovenského kola. 

            Cieľom súťaže je viesť deti a mládež k hlbšiemu poznávaniu slovenskej litera-túry, podnietiť ich k hľadaniu a objavom krásy umeleckého slova a tým aj rodnej reči, poskytovať priestor na popularizáciu pôvodnej slovenskej tvorby, vytvárať podmienky pre konfrontáciu a tvorivý rast nielen recitátorov, ale aj záujemcov o túto činnosť,  prostredníctvom odborných seminárov sprostredkovávať najnovšie poznatky z oblasti umeleckého prednesu, objavovať a starať sa o odborný rast recitátorských talentov.

            Toto podujatie je venované na počesť významnej slovenskej spisovateľky Boženy Slančíkovej – Timravy (2. 10. 1867 – 27. 11. 1951), ktorej život a dielo sú späté s Novohradom.   

             

            Prinášame Vám výsledky školského kola a zároveň okresného kola, ktoré sa konalo v Detve a naši žiaci opäť raz potvrdili svoje kvality.

            I. kategória (2. - 4. ročník)

            • 1. miesto: Lukáš Ilčík
            • 2. miesto: Frida Kulichová
            • 3. miesto:

            II. kategória (5. - 6. ročník)

            • 1. miesto: Nikola Melicherová, Katarína Trebuľová
            • 2. miesto: Zuzana Matúšková, Barbora Trebuľová
            • 3. miesto: Daniel Očenáš

            III. kategória (7. - 9. ročník)

            • 1. miesto: Margaréta Fabriková
            • 2. miesto: Filip Lašák
            • 3. miesto: Sofia Sujová

            Na okresnom kole nás reprezentovali z každej kategórie dvaja súťažiaci a zo 6 žiakov našej školy sa piati umiestnili na prvých troch miestach.

            I. kategória: Lukáš Ilčík si priniesol domov 2. miesto

            II. kategória: Katarína Trebuľová skončila na 2. mieste a Nikola Melicherová na 1. mieste

            III. kategória: Margaréta Fabriková sa umiestnila na 3. mieste a FIlip Lašák si vybojoval 1. miesto.

            Nikola Melicherová a FIlip Lašák nás teda budú reprezentovať aj na celoslovenskom kole v Lučenci.

            Všetkým srdečne blahoželáme a želáme všetkým recitátorom ešte veľa úspechov.

             

          • Návšteva v DD a DSS Hriňová

          • Október je mesiac, ktorý sa nesie v znamení úcty k starším ľudom. Preto žiaci 9.B triedy  navštívili Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb v Hriňovej. 

            Ľuďom žijúcim v tomto zariadení sme chceli spríjemniť ich jeseň života, rozžiariť iskričky v ich očiach a v žiakoch prehĺbiť empatiu.

            28. októbra sa stretli dve generácie: deviataci, ktorí sa pripravujú na cestu životom, na ktorých čaká dôležité rozhodnutie o škole, o budúcnosti a seniori, ktorí už svoje rozhodnutia a spomienky radi podávajú ďalej.

            Prvé stretnutie sa začalo slovnými hrami, kde žiaci s radosťou pomáhali seniorom vyriešiť zadanie a hľadali k slovám vhodné protiklady. Druhá časť stretnutia patrila výrobe "gaštankov" a rozhovorom na rôzne témy zo života oboch generácií. Porozprávali  im o svojej mladosti, zážitkoch v škole, o radostiach v detskom veku i ťažkých rokoch, keď sa žilo veľmi chudobne. Žiakov zaujímalo, ako sa žije seniorom v domove, čo robia cez deň, či ich deti navštevujú, aké aktivity im organizujú. 

            V závere stretnutia sa žiaci spoločne s vedením DDaDSS dohodli na možnosti častejších stretnutí a možnosti spríjemňovania dlhých chvíľ obom generáciám.

            Odozva oboch generácií po akcii bola veľmi pozitívna, preto sa opäť tešíme na ďalšie stretnutie.

             

            Mgr. Janka Ruggeri