• Biele baletky na Slovane Bratislava v Európskej lige !

          • Futbalistky 1.ZŠ Hriňová - Biele baletky a ich bijúce srdcia za Slovan Bratislava proti Wolverhamptonu v zápase Európskej ligy https://ci6.googleusercontent.com/proxy/drAEJLyYQG-1nUVZqILR_4vLTp4X5IsB3-ZK98uknOX2tf_Gw4cQmSfb77pAXNgy2CzEMmmWypEgi6_CaXr52T2_oKN3FiOxFjqjPVtVim8BdDLOmA=s0-d-e1-ft#https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t4c/1/16/1f642.png:)!!! Za batoh nezabudnuteľlných zážitkov - davy rôznofarebných húfov detí, prechody cez turnikety, foto i rozhovory pre noviny, krásny štadión, neustále povzbudzovanie 20 000 detských fanúšikov, mexické vlny, napätie, ktoré sa dalo krájať, nespútaná radosť po góle Slovana, odchádzajúce hlasivky ...., toto všetko sme zažili vďaka p. vychovávateľke Micke, našim mailom, telefonátom a fotografiám , vedeni u našej školy, redaktorom Nového času a Marekovi Hamšíkovi, ktorý si vybral Biele baletky a zasponzoroval im autobus do Bratislavy!

            ĎAKUJEME !!! Vďaka patrí aj kolegom a deťom za podporu, prípravu transparentov https://ci6.googleusercontent.com/proxy/drAEJLyYQG-1nUVZqILR_4vLTp4X5IsB3-ZK98uknOX2tf_Gw4cQmSfb77pAXNgy2CzEMmmWypEgi6_CaXr52T2_oKN3FiOxFjqjPVtVim8BdDLOmA=s0-d-e1-ft#https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t4c/1/16/1f642.png:).

             

            Marek Hamšík - futbalový reprezentant a jeho výber.
            " Biele baletky, Hriňová. Hriňová je blízko Banskej Bystrice.

            Mládežnícky futbal v dievčenskom prevedení napreduje.

            Nech teda baby zažijú veľký zápas, ktorý im doprajem.“


            text, foto, tréner, uč. - Anton Trebuľa Kečkár
            www.keckar.rajce.net

          • PANEL STORY - opäť úspech našej školy

          • V utorok 22.10.2019 sa na Strednej súkromnej škole umeleckého priemyslu vo Zvolene konala výtvarná súťaž Panel story. Z našich ôsmakov a deviatakov sa zúčastnili súťaže 15 žiaci. Po dvojhodinovej práci si prezreli školu, dielne a ateliéry a netrpezlivo čakali na vyhodnotenie. To sa konalo na školskom dvore, pretože nám krásne svietilo slniečko. A výsledok? Zo 60 detí z rôznych kútov banskobystrického kraja boli udelené dve prvé, dve druhé, tri tretie miesta a pár čestných uznaní. A naša škola? Priniesli sme domov 5 diplomov. Prvé miesto získala Bibiana Melichová z 8.A, 2. miesto Gabika Barošová z 9.B, 3. miesto Lenka Melicherová z 9.A a dve čestné uznania si odniesli Emma Ruggeri z 9.A a Soňa Tršová z 9.B triedy. Všetkým oceneným gratulujeme a tešíme sa aj z ostatných prác, ktoré nezaostávali kvalitou za predchádzajúcimi, ale ocenení nemohli byť všetci. Veríme, že sa ešte dočkajú uznania v iných súťažiach.

          • OCHRANA ČLOVEKA A PRÍRODY

          • Vo štvrtok, 17. októbra sa žiaci 1.stupňa a špeciálnych tried zúčastnili OČAP-u  (ochrana človeka a prírody).

            V krásnom jesennom počasí prešli trasu od školy, cez Tršovku a Kalváriu na Klopotovo. Pokračovali po hrebeni Klopotova smerom do Gibaľov. Ponad Hriňovské strojárne sa vrátili do školy.

            Počas celej trasy poznávali Hriňovú i jej okolie, hádzali šiškami na cieľ. Pomocou buzoly určovali svetové strany, vyskúšali si prenos zranenej osoby v teréne a prekonávali samých seba v behu do strmého kopca.

            Všetci sa vrátili unavení ale spokojní.

            M.Vilhanová

          • HOVORME O JEDLE

          • V rámci projektu HOVORME O JEDLE sa v pondelok výber našich deviatakov vybral na exkurziu do hriňovskej pekárne BOBRO.

            V pekárni nás pán Paľko vrúcne privítal a spolu s ním sme sa vybrali na pre niektorých možno prvé stretnutie s prácou v pekárni. Počas dôkladnej prehliadky sme mali možnosť vidieť pekárov priamo pri práci. Prekvapilo nás, že traja pekári dokážu za jednu 8 hodinovú službu upiecť až neuveriteľných 3000 ks chleba. Samozrejme miesenie cesta je viac-menej automatické.    
            Na druhej strane pekárne nás zase čakalo prekvapenie v podobe výrobe sladkého pečiva. Nebolo to len o miesení cesta, ale najmä o presnej miere cestových štvorčekov na tyčinky alebo presnej hrúbke cesta na štrúdle. Oboznámili nás aj s dĺžkou pečenia muffinov alebo o tom kde cesto putuje, kým ho pekári ešte nepotrebujú.       
            Myslím si, že to bola výborná nová skúsenosť, ktorá mnohým z nás otvorila oči hlavne v tom, že byť pekárom je určite ťažké povolanie, ale veľmi zaujímavé a určite si v ňom každý nájde niečo pre seba.

            Zuzana Šuleková IX.B

             

            V utorok sme navštívili miestny mliekarenský podnik KOLIBA.

            V mliekarni bola atmosféra trochu odlišná ako deň predtým v pekárni. V mliekarni sme od začiatku pociťovali, že hygiena je tu na 1.mieste. Keď sme vošli do mliekarne poobliekali nás do hygienických odevov, na hlavy sme si dali čiapky a na nohy návleky. Kým sme vošli do výrobnej časť, museli sme si vyumývať ruky, aby sme do výroby nedoniesli nejaké baktérie. Prešli sme cez viaceré oddelenia. Začínali sme v syrárni, z tade sme prešli do masliarne, baliarne, do výroby proteínov a nakoniec sme skončili v laboratóriu. Spracovanie mlieka bolo v každej časti iné, iný proces výroby, iný proces balenia a dokonca aj iný čas potrebný na výrobu jednotlivých produktov. V Laboratóriu sme videli ako sa meria pomer laktózy v mlieku, alebo koľko soli je v syre, povedali nám v akom soľnom roztoku musí syr dozrievať...Skutočne v mliekarni by si našiel prácu asi každý z nás. Majú veľa pracovníkov vo výrobe a balení produktov, šoférov na rozvoz produktov, ľudí v kancelárii, obchodných zástupcov v zahraničí, administratívnych zamestnancov, skladníkov a ešte určite veľa pozícii na ktoré si neviem spomenúť. Mesačne spracujú cez 4 000 000  litrov mlieka, ktoré dovážajú predovšetkým z Podpoľania a severného Slovenska.
            Veľmi sa mi páčilo v mliekarni a už sa teším na to keď tam opäť pôjdeme na návštevu po dobudovaní najnovšej masliarne v strednej Európe.   
                                                                                                                                                                      Zuzana Šuleková IX.B

             

            Medzinárodný deň zdravej výživy

            Dňa 16.10. sa žiaci i učitelia našej školy aktívne zapojili do dňa zdravej výživy a pripravili prenádhernú prehliadku a ochutnávku zdravých jedál pozostávajúcich z ovocia, zeleniny, nátierok, syrových a mliečnych výrobkov, rôznych druhov chleba, ovocných džúsov, bylinkových či ovocných čajov i ochutenej vody. Okrem spokojných žiakov si aj  oči prišli na svoje a popásli sa na nádherných aranžmánoch ktoré boli originálne a hlavne zdravé a chutné. Blaženosť ruka v ruke so spokojnosťou sa rozplývala chodbami malého i veľkého stupňa a prázdne školácke brušká boli naplnené zdravými dobrotami... Verím, že táto akcia vám pomôže spestriť váš jedálniček o pár nápaditých jedál.

            Srdečne ďakujem za vašu kreativitu, ochotu zapojiť sa do zmysluplnej akcie a naučiť sa vyskúšať nepoznané.

            Vaša J.Ruggeri 😊

          • Futbal mladšie žiačky okresné kolo v Detve - 4. miesto

          • Futbalistky 1.ZŠ Hriňová - mladšie Biele baletky (1.1.2007 a ml.) - tréningy a ich prvé zápasy v okresnom kole v Detve https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t4c/1/16/1f642.png:).
            4. miesto z 10 ZŠ v okrese, 6 sa zúčastnilo. Všetko chce čas, váš čas ešte len príde ! Prehry vás naučia vyhrávať.
            foto október 2019 Anton Trebuľa Kečkár

          • HOVORME O JEDLE - súťažný týždeň

          • V týždni od 14.10. - do 18.10. sa naša škola zapája do súťaže Hovorme o jedle. V rámci tohto týždňa máme naplánované viaceré aktivity. Prinášame predbežný plán aktivít:

            Deň zdravej výživy - všetky triedy - prebehne v stredu 16.10.2019

            exkurzia Cukráreň Fantázia – 5.A, 5.B

            exkurzia Pekáreň Bobro – 9.A, 9.B

            exkurzia Mliekareň Koliba – 9.A, 9.B

            Krúžok varenia - ovocné a zeleninové kreácie

            špeciálne hodiny venované témam zdravej výživy:

            ANJ – jedlo – obrázková abeceda – 3., 5.ročník

            ANJ - Zdravie, šport, vyvážená strava – 8.ročník

            ANJ – diskusia  o dôležitosti príjmu tekutín 6., 8., 9. ročník

            SJL - zelenina, ovocie, orechy z našich sadov - 5. - 7. ročník

            SJL - soľ - 5. - 7. ročník

            TECH – diskusia o skladovaní jedla, hygiene a dôležitosti dodávky potravín z 0 km vzdialenosti

            BIO - 

             

            Zároveň sa môžu žiaci zapojiť do výtvarnej, literárnej a fotografickej súťaže.

            Témy k výtvarnej súťaži "CHUTNÉ MAĽOVANIE" a fotografickej súťaži "OČAMI GURMÁNA"

             

            1. téma: Chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny, zemiaky

            2. téma: Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov

            3. téma: Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek

            4. téma: Mäso, hydina, ryby, vajcia, strukoviny

            5. téma: Cukry, tuky, soľ

             

            Téma literárnej súťaže

            Poznám zdravé potraviny, z môjho mesta či dediny

            žáner: esej, úvaha, rozprávanie, báseň

             

            Zapoj sa aj ty - v škole alebo doma, ODFOŤ, NAKRESLI alebo NAPÍŠ niečo zo zdravej výživy... FANTÁZII SA MEDZE NEKLADÚ....tešíme sa na vaše príspevky :)

            Bližšie informácie podajú p. uč. Ruggeri a p. uč Fabriková

          • Horehronské hry 2019

          • Horehronské hry v atletike žiakov a žiačok slávnostne otvoril primátor Peter Gogola. Za medzinárodnej účasti súťažili školáci nielen z celého Banskobystrického kraja, ale aj športovci z atletických klubov celého Slovenska. V ideálnom slnečnom počasí súťažilo 700 detí v 33 kategóriách, ktoré boli naplánované na celý deň.

            Aj keď bola naša výprava menšia, darilo sa im veľmi úspešne reprezentovať a všetci postúpili do finálovej osmičky najlepších.

            V behu na 60m si Peter Kučera vybojoval 5.miesto, v skoku do diaľky Saskia Šlajferčíková obsadila 6. miestoLukáš Dvorský s výkonom 452cm obsadil v skoku do diaľky 2.miesto.

          • Zber papiera 2019

          • Vyhodnotenie:

             

            1.  5.A - 1349,5 kg
            2.  3.B - 1169,5 kg
            3.  2.B - 1111,5 kg
            4.  6.B - 983,5 kg
            5.  2.A - 960,5 kg
            6.  6.A - 819,25 kg
            7.  8.A - 674 kg
            8.  3.A - 650 kg
            9.  7.A - 522,5 kg
            10.  9.A - 454 kg
            11.  4.B - 346,5 kg
            12.  1.A - 338,5 kg
            13.  1.B - 309 kg
            14.  7.B - 278 kg
            15.  1.C - 234,5 kg
            16.  8.A - 232 kg
            17.  4.A - 171,5 kg
            18.  5.B - 159 kg
            19.  9.B - 38 kg

             

            Škola - 1632,5 kg

             

            Spolu:  12436,75 kg

          • Túra do srdca sopky Poľany (1458m)

          •  

            Správa BR CHKO Poľana pre nás pripravila zaujímavú túru v rámci ponuky Letom svetom s Poľanou. Skupina našich 10 žiakov a žiačok 9. ročníka spolu s p. uč. Trebuľom absolvovali zaujímavú trasu vedúcu kráterom - bývalým srdcom sopky Poľany ( Hrochoťská dolina - Bátovský balvan - Kyslinky - Zálomská - sedlo Priehybina - Horský hotel na Prednej Poľane - Príslopy ). ĎAKUJEME našim sprievodcom za zaujímavé informácie a pekne strávený deň v nádhernej prírode Poľany !

            text, foto 24.9.2019 : Anton TREBUĽA - Kečkár

            viac na www.keckar.rajce.net

             

            Mgr. Anton TREBUĽA - Kečkár

          • Technická olympiáda - školské kolo

          • Výsledky školského kola 10. ročníka
            TECHNICKEJ OLYMPIÁDY
            pre školský rok 2019/2020

            Skupina A žiaci 8. a 9.ročníka

            Miesto Počet bodov Čas Meno žiaka Trieda
            1. 18 08:37 Zuzana Šuleková 9.B
            2. 17 11:00 Martin Michálik 9.B
            3. 15 08:55 Patrik Kmeť 9.B
            4. 15 12:00 Ľubomír Ilčík 9.A
            5. 15 13:00 Filip Farkaš 9.A
            6. 15 13:45 Zdeno Ridzoň 9.A
            7. 12,5 09:00 Petronela Mazúchová 8.A
            8. 12,5 12:00 Andrej Bystrianský 9.A
            9. 12 13:30 Milan Poctavek 9.A
            10. 11,5 13:00 Terézia Krošláková 9.A
            11. 10,5 13:00 Diana Drugdová 9.A

            Skupina B žiaci 5.,6. a 7.ročníka

            Miesto Počet bodov Čas Meno žiaka Trieda
            1. 17,5 06:15 Andrej Kmeť 7.B
            2. 11,5 06:10 Jaroslav Kmeť 5.A
            3. 11,5 09:00 Martin Gonda 6.A
            4. 11 06:20 Adam Marcinek 7.B
            5. 9,5 08:00 Martin Malček 5.A
            6. 9 08:00 Tomáš Krahulec 5.A
            7. 9 15:40 Jakub Mitter 6.B
            8. 6,5 07:40 Adam Košút 7.B
            9. 6,5 09:20 Jozef Svitek 6.B
            10. 6,5 13:40 Dominik Kršiak 5.B
            11. 6,5 25:00 Mário Karvai 6.A
            12. 6 25:00 Ján Melicherčík 5.B
            13. 5,5 10:00 Samuel Hanes 5.B

            Súťažiaci mohli získať z vedomostného testu za 30 minút max. počet bodov 25
            Všetkým zúčastneným ďakujem.

            V kat.A, čo je súťaž dvojíc nás budú reprezentovať v okresnom kole prví dvaja výhercovia.V kat.B nás bude reprezentovať výherca na 1. mieste.Gratulujeme, prajeme veľa zdaru v okresnom kole pri reprezentácii našej školy, a tešíme sa na ďalší ročník a hojnú účasť.