• Mikulášsky odvážny čin

          • Mikuláš je špeciálnym dňom nielen pre malých a veľkých.

            Včera bol aj špeciálnym dňom záchrany ľudského života. Žiaci našej školy pri zimných radovánkach spozorovali pána, ktorý sa necítil dobre a spadol na chodníku pri kruhovom objazde v Hriňovej. Zachovali chladnú hlavu a spýtali sa ho, ako sa cíti. Jeho odpoveď sa im nezdala, tak zavolali na 112, postupovali podľa pokynov záchrannej služby, až kým neprišla záchranka. 

            Veľká vďaka patrí žiakom 7.A triedy Tomášovi Petrokovi, Adamovi Svitekovi, Petrovi Uhrinovi, Viktórii Sovákovej, Diane Drugdovej a Martine Vreštiakovej. 

            Sme veľmi radi, že máme odvážnych a starostlivých žiakov na našej škole. ĎAKUJEME.

          • Šach žiakov a žiačok - okresné kolo

          • Naši žiaci Michaela Kmeťová 6.A, Gabriela Kmeťová 8.A a Jaroslav Kmeť 9.A sa 20.11.2023 zapojili do Majstrovstiev šachu žiakov a žiačok základnej školy. Okresné kolo prebiehalo v dvoch kategóriách - žiaci a žiačky. Počas turnajov sa poradie napínavo menilo. Každý odohral sedem zápasov a na našu školu Gabriela Kmeťová  priniesla bronzovú medailu za 3. miesto v kategórii žiačok. Postúpila na krajské kolo, ktoré sa konalo 22.11.2023. Všetkým  blahoželáme za úspešnú reprezentáciu.

          • Spoločne a bezpečne

          • Dňa 24.11.2023 Centrum poradenstva a prevencie Detva organizovalo preventívnu aktivitu SPOLOČNE A BEZPEČNE zameranú na zvýšenie povedomia žiakov o násilí. 

            Naši žiaci Kulichová Frida, Stračinová Štefánia, Stieranka Juraj a Vreštiaková Martina zo 7.A triedy sa aktívne zapojili do tejto akcie pod vedením p. uč. Paprčkovej. Pripravili si prezentáciu o šikane a jej formách, ako sa jej dá zabrániť, prípadne ju riešiť. 
            Túto prezentáciu budú ďalej prezentovať aj ostatným spolužiakom našej školy. 
             

            Ďakujeme, že nám pomáhate tvoriť bezpečné prostredie na našej škole. 
             

          • Celoslovenské kolo TIMRAVINA STUDNIČKA

          • Dňa 24. novembra 2023 sa uskutočnilo celoslovenské kolo 26. ročníka súťaže v umeleckom prednese pôvodnej slovenskej prózy TIMRAVINA STUDNIČKA.

            Súťaž sa konala v krásnej, historickej budove Radnice v Lučenci. V porote sedela aj predsedníčka spolku Živena, Alena Heribanová.

            Tejto celoslovenskej súťaže sa zúčastnili až traja žiaci našej školy- Samuel Dobiáš z IV.B, Miriam Hakelova z V.C a Nina Uhrínová z VIII.A. Nina Uhrínová získala spomedzi 19-tich recitátorov v jej kategórii nádherné 2. miesto. BLAHOŽELÁME!

          • TICHO PRED NÁSILÍM NEOCHRÁNI!

          • A preto takmer 220 000 detí od Ašu po Čiernu nad Tisou 20.11. 2023 bubnovalo, aby bolo deti lepšie počuť. Bubnovaním sme aj my vyjadrili hlasné NIE násiliu na deťoch. 

            Záštitu nad 10. ročníkom podujatia Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť 2023! na Slovensku prevzala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová a v Čechách prezident Českej republiky Petr Pavel.

            V rámci príprav na túto akciu žiaci vyrábali plagáty a transparenty, diskutovali v triedach o násilí a piati žiaci 7.ročníka di pripravili poučnú prezentáciu o formách násilia pre svojich mladších spolužiakov.

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Dňa 22.11.2023 sa uskutočnilo školské kolo anglickej olympiády v dvoch kategóriách.

            Žiaci 5. - 7. ročníka súťažili v kategórii 1A a žiaci 8. a 9.ročníka v kategórii 1B. 

            Najskôr ich čakal náročný test, ktorý všetci absolvovali online cez EDUPAGE. Tí najúspešnejší postúpili ďalej na ústnu časť olympiády, kde ukázali svoje komunikačné zručnosti vo vymýšľaní príbehu a rozhovor na konkrétnu tému. Všetci boli vynikajúci. 

            Úspešnými riešiteľmi sú:
            v kategórii 1B: Samuel Fatih Machava, Tomáš Krahulec, Eva Malčeková, Sára Kamenská a Alexandra Šuleková 

            v kategórii 1A: Alena Margherita Ruggeri, Ema Merčiaková, Martin Hronček a Nela Lalíková 

            Na okresnom kole našu školu budú reprezentovať Samuel Fatih Machava a Alena Margherita Ruggeri. 
            Všetkým ďakujeme za účasť a postupujúcim držíme palce v ďalšom kole. 

            JR
             

          • ZAPOJ VŠETKY ZMYSLY

          • Vďaka Zamestnaneckému grantovému projektu Nadácie Orange a zamestnancovi spoločnosti Orange pánovi Marekovi Sekerešovi sme získali finančné prostriedky na zriadenie relaxačného kútika v I. špeciálnej triede pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Podarilo sa nám vytvoriť príjemný a upokojujúci priestor s vyžitím rôznych zmyslov, za čo sme Nadácii Orange veľmi vďační. 
            ĎAKUJEME

          • "CESTA ČASOM"

          • V našej škole sa 3.11 2023 konalo v 4. B triede divadelné predstavenie.
            Volalo sa "Cesta časom" a bolo venované našim starým rodičom. Starkovcom sme zahrali predstavenie o tom,  čo sme sa naučili vo vlastivede o Svätoplukovi, Márii Terézii, Ľudovítovi Štúrovi a M.R. Štefánikovi.

            Po skončení predstavenia nám naši starí rodičia rozprávali, ako si spomínajú na svoje detstvo oni. Bolo príjemné stráviť podvečer vo veľkom kruhu troch generácií. 

          • Zážitkový program - ŽIVOT LESA - s CHKO BR Poľana

          • Dňa 7. 11. 2023 sme sa so žiakmi 5.B zúčastnili zážitkového programu - Život lesa s Aničkou Gondovou z CHKO BR Poľana. Na úvod si Anička so žiakmi dohodla meno skupiny - DOMORODCI :) ale si aj dohodli spoločné pravidlá. 

            Anička si pre žiakov pripravila krásne aktivity. Ako prvá bola FAREBNá PALETA listov. S jej pomocou si žiaci ukázali aké rôzne druhy rastú v našom lese. 

            V druhej aktivite si precvičili svoju orientáciu, dôveru a hmat. 

            Pri tretej aktivie sa žiaci trošku zapotili, pretože mali v lese nájsť prírodniny začínajúce na určité začínajúce písmeno. Aj keď bola aktivita náročná, žiaci ju krásne zvládli a našli aj viac možností na jednotlivé písmenká. 

            V poslednej aktivite si ukázali na pavučine života, ako spolu súvisia spoločenstvá živej prírody s neživou prírodou. 

            Aj keď sa čas vychádzky výrazne predĺžil, myslím že to stálo za to. Deti si odniesli veľa krásnych zážitkov a nových skúseností. Anička, Ďakujeme :) 

          • PLAVECKÝ VÝCVIK

          • V mesiaci november naši tretiaci absolvovali základný plavecký výcvik v mestskej plavárni vo Zvolene pod odborným dozorom profesionálnych trénerov zo športového klubu Careta. Cieľom výcviku bolo naučiť deti pohybovať sa vo vode s istotou a bez strachu, oboznámiť ich s plaveckými štýlmi a postupe nadobúdať plavecké zručnosti. Prostredníctvom plaveckého kurzu priblížiť deti k športu a pohybovým aktivitám. Každý jednotlivec si zaslúži veľkú pochvalu za obrovskú snahu a výborné správanie.

            Na záver žiaci predviedli získané plavecké zručnosti a za svoje výkony boli odmenení mokrým vysvedčením.